İlkyardım Eğitimi

İLKYARDIM EĞİTİMİ YASAL ZORUNLULUKTUR !

Ülkemizde meydana gelen trafik ve iş kazaları nedeniyle binlerce kişi ölmekte,yüz binlerce kişi yaralanmakta ve sakat kalmaktadır.İş yeri olarak anılan yerlerde olası bir acil ve kaza durumunda olay yerinde bulunan kişilerce yapılan ilkyardım müdahaleleri hayat kurtarıcı olmaktadır. Tüm işyerlerinde işyerinin iş güvenliği kapsamında çalışanların ilkyardım eğitimi almaları gerekmektedir.Ülkemizde bulunan tüm işyeri sahiplerinin bu konuda hassasiyet göstermeleri, olası bir acil durumda kendi hayatlarının da kurtarılması anlamında önem arz etmektedir.

Çalışma Bakanlığının İl Müdürlükleri tarafından yapılacak olan teftiş ve denetimlerde “İLKYARDIMCI SERTİFİKALARININ” sorgusu yapılmaktadır.Olmaması durumunda gerek iş verene gerekse yöneticilere ağır cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

İnsan hayatının kurtarılması ve insan kayıplarının ve sakatlıkların azaltılması küresel düzeyde herkesin sorumluluğundadır.

Tüm İşyerlerinin aşağıda yer alan mevzuatlar kapsamında ilkyardımcı yetiştirilmesi için çalışanlarına ilkyardım eğitimi aldırmaları,gerek kamu gerekse özel sektör düzeyinde bu konuya ilişkin bütçe planlarının yapılması gerekmektedir.

18.03.2004 tarih ve 25406 sayılı yönetmelikle değiştirilen,22.05.2002 ve 24762 sayılı ‘İLK YARDIM YÖNETMELİĞİ’ ne göre;

Tüm kurum ve kuruluşlarda istihdam edilen her 20 personel için bir,ilgili mevzuata göre ağır ve tehlikeli işler kapsamında bulunan iş yerlerinde her 10 personel için bir olmak üzere bu yönetmeliğe göre YETKİLENDİRİLMİŞ MERKEZLERDEN en az “TEMEL İLKYARDIM EĞİTİMİ” sertifikası almış ilkyardımcının bulunması zorunludur.

İlkyardımcı bulundurmayan kurum ve kuruluşlara 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 295.maddesi hükmü doğrultusunda cezai işlem yapılır.